Webinar: Veilig werken met dieselmotoremissie

Allerlei

Bron : MKB

Veilig werken met dieselmoteremissie in auto-en truckbedrijven gebeurt niet altijd, en dit terwijl dieselrook een sluipend gevaar is. In dit webinar praten experts van TNO, Inspectie SZW en OOMT je bij over de risico’s en maatregelen die je kunt treffen.

Praktische maatregelen voor auto- en truckbedrijven

De maximale blootstelling aan DME is in deze branche 7 microgram. ‘Mocht je bedrijf niet aan deze hoeveelheid microgram voldoen, dan kun je maatregelen treffen,’ vertelt Edgar Rijbaarsman (OOMT). Het zijn een aantal eenvoudige maatregelen, zoals:

1. Zorgt dat de motor van je voertuig zo min mogelijk draait

  • Volg zo’n kort mogelijke route. Stop meteen met rijden wanneer je je bedrijf binnen komt. Moet je per se een stuk rijden in de garage? Plaats dan de voertuigen met een dieselmotor direct bij de deur, zodat je deze uitlaatgassen niet in je pand krijgt.
  • Zorg dat je werkplek makkelijk toegankelijk is. Op deze manier kun je zo snel mogelijk een voertuig naar binnen en buiten rijden.

2. Koppel altijd een afzuigslang aan als de motor per se binnen moet draaien

  • Pak het probleem bij de bron aan: Zuig meteen de uitlaatgassen weg uit het pand, door gebruik te maken van een opzetfilter.
  • Controleer of de slang goed werkt (Zitten er geen scheurtjes in de slang? Zijn alle koppelstukken aanwezig?)

3. Gebruik een opzetfilter (roetfilter)

  • Gebruik deze filter wanneer je zowel naar buiten als binnen rijdt.
  • Een ‘koude’ motor produceert heel veel roet. Een filter kan dit verminderen. Met een koude motor bedoelen we een motor die nog niet eerder gestart is dezelfde dag.

4. Reinig de filter op tijd (nat)

  • Gebruik geen perslucht om een voertuig schoon te maken. Hierdoor verplaatst het stof dat zich op een voertuig bevindt, naar de lucht. Gevolg: een stofwolk die jij inademt.
  • Kies voor de gezonde optie en pak een doek en reinig nat. Het kiezen voor een schrobmachine is ook een slimme keuze.

Lees meer